Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Χένρι Καρτιέ Μπρεσόν, 1908-2004


«Το θέμα δεν αποτελεί συλλογή συμβάντων. Σημασία έχει να επιλέξει κανείς ανάμεσά τους να συλλάβει το αληθινό συμβάν σε συνάρτηση με τη βαθύτερη πραγματικότητα»
                                                                                                 Henri Cartier Bresson.

Henri Cartier Bresson, Ντεσάου, Γερμανία, 1945

Ο Henri Cartier Bresson γεννήθηκε το 1908 στο Chanteloup-en-Brie, κοντά στο Παρίσι. Από μικρό παιδί διέθετε μια φωτογραφική μηχανή Box Brownie, που χρησιμοποιούσε για να παίρνει φωτογραφίες στις διακοπές. Σπουδάζει ζωγραφική δίπλα στον κυβιστή ζωγράφο Andre Lhote και τον Jacques Εmile Blanche. Μέσα από τους καλλιτεχνικούς του κύκλους γνωρίζει τις φωτογραφίες του Eugene Atget και εντυπωσιάζεται. "Δασκάλους" του θεωρεί τον Andre Kertesz και τον Walker Evans.  
Henri Cartier Bresson, Αθήνα, Ελλάδα, 1953
  
 Στα 24 του, έχοντας εγκαταλείψει τις σπουδές του στη ζωγραφική και μετά από ένα μεγάλο ταξίδι στην Αφρική πέφτει στα χέρια του μία από τις πρώτες φωτογραφικές μηχανές Leica. Όπως λέει ο ίδιος ''έγινε η προέκταση του ματιού μου και έκτοτε δεν με εγκατέλειψε ποτέ". Το 1936-39 εργάζεται σαν βοηθός του σκηνοθέτη Jean Renoir. Ταξιδεύει και φωτογραφίζει συνεχώς. Το 1940 κατατάσσεται στον στρατό και περνά 35 μήνες αιχμάλωτος των Γερμανών, όπου μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, τελικά καταφέρνει να δραπετεύσει και να επιστρέψει στη Γαλλία. Μπαίνει στην αντίσταση, όπου συμμετέχει σε φωτογραφικά επιτελεία και καθοδηγεί την κινηματογράφηση και φωτογράφηση της κατοχής και της απελευθέρωσης του Παρισιού.

 


 Το 1946 ο Μπρεσόν επέστρεψε στις Η.Π.Α για να πραγματοποιήσει έκθεση στο MOMA (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης). Το 1947  ιδρύει με τους Ρόμπερτ Κάπα και Ντέιβιντ Σέιμουρ, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Μάγκνουμ (Magnum), στο οποίο παρέμεινε μέλος του ως το 1966.
Henri Cartier Bresson
 Τα επόμενα χρόνια γυρίζει σε όλο τον κόσμο και φωτογραφίζει ασταμάτητα. Έζησε και κατέγραψε με τη μηχανή του μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του 20ου αιώνα. Από την Κίνα του Μάο, την Σοβιετική Ένωση, την Αφρική, την Ινδία, το Μεξικό, τον πόλεμο στην Ευρώπη, τον εμφύλιο της Ισπανίας. Παράλληλα με την υπόλοιπη θεματολογία του κάνει και πολλά πορτρέτα. Έχει πρόσβαση και φωτογραφίζει, τις περισσότερες φορές στον προσωπικό τους χώρο, πρόσωπα της παγκόσμιας ελίτ, από πολιτικούς, διανοούμενους και καλλιτέχνες, μέχρι σταρ του Χόλιγουντ. Συνήθως αδιαφορεί για το τελικό αποτέλεσμα. Τον ενδιαφέρει και τον ικανοποιεί μόνο η στιγμή της λήψης και χαρακτηριστικό είναι ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με την εμφάνιση των φιλμ και τα τυπώματα των φωτογραφιών του. Οι φωτογραφίες του αλλά και η φιλοσοφική του θεώρηση απέναντι στη φωτογραφία θα επηρεάσει όλες τις επόμενες γενιές φωτογράφων.